Bærekraftig mote i 2019

Av Lene Johannessen | Tips | 28. jan. 2019
Eettinen kuluttaminen muoti

Bærekraftig mote
Hva er egentlig bærekraftig mote? For meg er bærekraft det å ta hensyn til vår kjære jordklode og alle menneskene og dyrene på den.

Når jeg skriver bærekraftig mote kan det høres litt motsigende ut siden moter ofte kommer og går, noe som bidrar til masseproduksjon, overproduksjon og overforbruk. I Norge alene blir det kastet i snitt 23 kilo tekstiler per person (!) noe som er helt forferdelig å tenke på.

Og det er faktisk ikke så rart at dette tallet er så høyt. Klær har samme pris i 2019 som på 1980-tallet, og hvert plagg blir bare billigere og billigere. Vi har også mye mer penger å bruke, og da er det lett å ha bruk og kast mentaliteten.

 

Hovedfokuset i denne bloggen er derfor å gå igjennom forskjellige materialer som både er lite bærekraftige og også materialer som er mer bærekraftige, og som ikke er fullt så skadelige som så mange av materialene der ute.

ekologiset materiaalit

Tencel (Lyocell)

Tencel er et relativt nytt miljøvennlig tekstil som er laget av eukalyptustrær. Produksjonen er FSC- sertifisert, noe som garanterer bærekraftig skogsdrift. Tencel trenger mye mindre kjemikalier enn for eksempel viskose, og 100% av kjemikaliene kan gjenbrukes. Produksjonen av Tencel bruker også mye mindre energi, og krever 10-20 ganger mindre vann enn bomull. Klær laget av Tencel er forresten gode og myke, slitesterke og holder passformen godt. Bukser laget av tencel er forresten kjempebehagelige å ha på seg.

 

Viskose
Viskose er et tekstilfiber av cellulose, og har etter hvert blitt synonymt med rayon og kunstsilke. Viskose har en tendens til å krympe i vask, og også bli krøllete. I seg selv, er ikke viskose en versting når det kommer til miljøet, men på grunn av den voksende fast-fashion moteindustrien er mye av viskosen på markedet i dag produsert billig, og bruker energi, vann og kjemikalier som er ødeleggende for arbeidere, lokalsamfunn og miljøet.

BCI Bomull
BCI står for Better Cotton Initiative, og er et initiativ der blant annet bønder, handelsmenn, forhandlere og merkevarer har gått sammen for å få Better Cotton til å bli mainstream, og en langsiktig endring i bomullsmarkedet. Bomull er det desidert mest brukte materialet (du har sikkert på deg en genser eller t-skjorte i bomull når du leser dette, det har jeg!), og er et materiale som holder seg godt i vask. Selv om BCI bomull er bedre enn vanlig bomull, er produksjonen av bomull svært forurensende. Den krever mye vann, varme eller kjemikalier for å bli rent, og det vaskes også relativt ofte.

Ympäristöystävälliset materiaalit

Akryl

Akryl er et syntetisk fiber laget av polymer, og brukes ofte som en erstatning eller tillegg til ullplagg. Akryl er et problematisk materiale for miljøet da forskere fant ut at 730 000 små syntetiske partikler kommer fra akrylplagg per vask. Det er 5 ganger mer enn ved et polyester/bomullsplagg og nesten 1,5 ganger mer enn ren polyester. Personlig synes jeg at akryl er en skikkelig versting, og jeg styrer unna alt som har med akryl å gjøre. Ikke bare gjør det hår og andre plagg ekstremt statisk, det knitrer i tillegg i plagget når man har det på seg, noe som er skikkelig ubehagelig.

 

Ull

Ull er et naturfiber som stammer i hovedsak fra sauer (men det kan forekomme hår fra andre dyr i tekstilproduksjonen, som for eksempel angora og kasjmirgeit eller alpakka). Ull har lenge blitt brukt for å produsere varme klær og tepper som varer lenge. Ull vaskes også mye mindre og på lavere temperaturer enn andre plagg, noe som gjør det mer miljøvennlig. Det er også naturlig, fornybart og biologisk nedbrytbart. Selv om ull (for meg) har en tendens til å klø, er det er stor favoritt om vinteren. Det er lite som holder deg varmere enn en god ullgenser!

 

Eettinen kuluttaminen muoti

Polyester

Polyester er et populært materiale i fast-fashion da det har en tendens til å ikke krølle, og er enkelt å vedlikeholde. Det er ikke nedbrytbart, og vil fortsette å være i økosystemet selv når plagget er ødelagt. Det bruker også dobbelt så mye energi som bomull å produsere, og produksjonen av polyester bruker skadelige kjemikalier, inkludert kreftfremkallende stoffer. Slippes disse ut til vann og luft ubehandlet, kan det forårsake betydelig miljøskade.

 

Silke

Silke er et komplisert materiale å fremstille, noe som gjør at silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene. Silke er et naturlig materiale, et proteinfiber produsert av silkeormer. Siden silke er et naturlig materiale, er det nedbrytbart, og silke kan faktisk legges sammen med mat og hageavfall i komposten! Silke er et behagelig stoff å ha på seg, da det ikke er elektrisk, absorberer fuktighet og beskytter huden, og en pen silkeskjorte passer jo til så mye!

 

Jeg håper denne lille guiden om materialer kan hjelpe deg til å velge bedre materialer ved neste kjøp. Nedenfor har jeg samlet mine favoritter av miljøvennlige og bærekraftige plagg.

Love LeneLene Johannessen
Interessant?

Del denne bloggen med dine venner!

KOMMENTER PÅ DENNE BLOGGEN