Bærekraftige klær: 2 måter du kan gjøre en forskjell når du shopper

Av Anna Øverås | Offentliggjøring av annonser | 05.03.2020, 14:35
Bærekraftige klær

Bærekraftige klær

Bærekraft må være et av de hotteste temaene om dagen, og det vil bare bli mer fokus på dette fremover! Kanskje er tiden inne for at vi gjør små endringer i våre vaner, for å best ta vare på planeten vår, og sørge for at fremtidige generasjoner får det like bra som vi har det. Det å endre på egne vaner er lettere sagt enn gjort, så jeg har bestemt meg for at flere små steg i riktig retning er veien å gå. 

Det er uendelig mange måter å gjøre en forskjell på, og når det gjelder mote kan det være litt vanskelig. Jeg elsker mote, og går gjerne til innkjøp av klær og sko når nye kolleksjoner kommer i butikkene. Og så får jeg skikkelig dårlig samvittighet i ettertid, nettop fordi jeg egentlig bare bidrar til en større produksjon av klær, og klesindustrien er en ordentlig miljøversting! Faktisk den andre største forurenseren i verden! 

Hvordan kan du gjøre en forskjell? 

Det er flere måter å gjøre en forskjell, både for deg selv og for planeten, når du shopper. Hvis du shopper online kan det heldigvis være litt enklere å lete seg frem til bærekraftig mote, da tilgjengeligheten av dette i butikkene fortsatt er minimal. Jeg har satt to mål for meg selv som jeg skal jobbe mye med fremover. Det ene er å prøve å finne bærekraftige klær, som undertøy og basisplagg i økologisk bomull, når jeg først skal kjøpe nytt. Det andre er å bidra positivt til miljøet ved å kjøpe gjenbruk! Begge deler vil ha en påvirkning på deg selv og miljøet - og kanskje til og med din lommebok. 

  • Bærekraftige materialer

Når du kjøper klær av økologiske materialer, gjør du en god gjerning for din kropp, arbeiderne og for naturen. For eksempel ved økologisk produksjon av bomull er det ingen bruk av giftmidler, slik som sprøytemidler og insektsmidler. Du kan også sjekke om klærne er produsert av resirkulerte tekstiler, som også er positivt, i tillegg til mer naturlige materialer som lyocell og silke. 

Fargestoffer og kjemikalier som brukes videre i produksjon av klær som du har på deg, kan også påvirke huden din, som er ditt største organ. Økologiske materialer er derfor snillere mot huden og fri for giftstoffer. Også en grunn til å fokusere på gode materialer. 

På Fashiola kan du finne mange butikker som selger bærekraftig klær. Vi ser også at flere og flere klesmerker tar ansvar for miljøet ved å tilby hele kolleksjoner av bærekraftige materialer, som for eksempel økologisk bomull. Mange av mine favoritter innen bærekraftig mote er skandinaviske, og du kan se et utvalg her: 

Bærekraftige klær
  • Gjenbruk

En annen måte å gjøre en forskjell på, er å kjøpe second hand. Når du kjøper brukt, uansett om det er elektronikk, møbler eller vintage klær, så bidrar du ikke til ytterligere merproduksjon. Hvis du, i likhet med meg, bruker mye av månedslønnen din på mote, så vil du også kunne se en forskjell på din egen økonomi ved å tilføye brukte klær til garderoben din. Jeg elsker å besøke vintagebutikker når jeg er i utlandet, og noen av de beste kjøpene jeg har hatt er nettopp brukte klær og vesker. Jeg kan love deg at det bidrar til en mer unik garderobe! Kanskje har du også solgt noen av dine merkeklær på nett? Sjekk ut Fashiolas store utvalg av vintage vesker: 

Jeg vet at det kan være vanskelig å legge fra seg gamle shoppingvaner, og at det er lett å bli fristet av fast fashion. For å unngå en altfor dårlig samvittighet, og gjøre det litt enklere for seg selv, så kan man lage seg en regel. Jeg har for eksempel bestemt meg for at halvparten av alle klærne og veskene jeg kjøper meg i år skal være gjenbruk, og så skal jeg fokusere på å kjøpe undertøy og basisklær i mer bærekraftige materialer. 

Love AnnaAnna Øverås
Interessant?

Del denne bloggen med dine venner!

KOMMENTER PÅ DENNE BLOGGEN